Wat is iso iec 27001?

De iso-27001 of voluit de iso/iec 27001-norm is een internationaal erkende norm voor informatiebeveiliging. Deze norm wordt toegepast in diverse sectoren, van financiën en gezondheidszorg tot IT en overheid. De reden? Het biedt een raamwerk voor het implementeren, onderhouden en verbeteren van informatiebeveiligingsbeheer binnen een organisatie.

Deze norm is voor deze sectoren cruciaal omdat ze vaak met gevoelige en vertrouwelijke informatie omgaan. De iso-27001-norm helpt hen deze informatie adequaat te beveiligen en mogelijke beveiligingsrisico’s te beheersen. Hierdoor kunnen ze voldoen aan zowel wettelijke als contractuele eisen, en vertrouwen opbouwen bij klanten en partners.

iso 27000 vs 27001

Iso 27000 vs 27001

De termen iso 27000 en iso 27001 worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn subtiele verschillen. De iso 27000 is een reeks standaarden die verschillende aspecten van informatiebeveiliging dekken. Deze reeks biedt de noodzakelijke veiligheidstechnieken voor informatiebeveiligingsbeheer. Aan de andere kant is iso 27001 een specifieke norm binnen de iso 27000-serie. Het is de norm waarin deze veiligheidstechnieken worden toegepast in de praktijk. Het biedt een specifiek raamwerk voor het opzetten en beheren van een informatiebeveiligingsmanagementsysteem (ISMS).

Iso 27000

De iso 27000-reeks, ook wel bekend als de ‘ISMS Family of Standards‘, bevat verschillende normen die elk verschillende aspecten van informatiebeveiliging behandelen. Deze normen bieden een breed scala aan richtlijnen en algemene principes voor het initiëren, implementeren, onderhouden en verbeteren van de informatiebeveiliging binnen een organisatie.

Enkele van de belangrijkste veiligheidstechnieken die vereist zijn voor het behalen van een iso 27000-certificering zijn onder andere risicobeoordeling en -behandeling, beveiligingsbeleid, organisatie van informatiebeveiliging, menselijke hulpbronnenbeveiliging, toegangscontrole, cryptografie, fysieke en omgevingsbeveiliging, beheer van communicatie en bedrijfscontinuïteit.

Deze veiligheidstechnieken beveiligen informatie binnen een organisatie. Het naleven van deze normen kan niet alleen helpen bij het voorkomen van beveiligingsincidenten, maar ook bij het opbouwen van vertrouwen bij stakeholders en klanten.

bhv app banner

Download de Alarm app