Brandmeldinstallatie Verplicht

Volgens de Nederlandse wet is de installatie van een brandmeldinstallatie in bepaalde situaties verplicht. Deze wetgeving is bedoeld om levens te redden en fysieke schade te minimaliseren. Maar wanneer moet een bedrijf precies een brandalarm hebben? Wat betekent dit eigenlijk?

Het Bouwbesluit 2012 is de wettelijke definitie van brandveiligheidsregels. De wet schrijft voor dat bedrijfsruimten, afhankelijk van grootte, inrichting en bestemming, een brandmeldinstallatie moeten hebben. In geval van nood moet het brandmeldsysteem een duidelijk en duidelijk alarm geven.

Voor bouwwerken groter dan 500 m2 is een brandmeldinstallatie verplicht. Daarnaast kan de plaatselijke gemeente of brandweer af en toe aanvullende veiligheidsmaatregelen eisen, bijvoorbeeld als de stof of het materiaal wordt gebruikt in een situatie met een verhoogd risico.

Een brandmeldsysteem met rookdetectie en brandalarm bestaat niet alleen uit deze twee componenten. Er zijn handmatige telefoonpunten, sirenes, flitsers en een centrale controller, die allemaal helpen bij het herkennen van brand en het informeren van mensen in het gebouw.

logboek brandmeldinstallatie

Logboek Brandmeldinstallatie

Elk brandalarmsysteem moet routinematig worden onderhouden en getest om er zeker van te zijn dat het naar behoren functioneert. Hiervoor wordt een logboek van brandmeldinstallaties bijgehouden. In dit digitale of fysieke logboek worden alle relevante gegevens en werkzaamheden van de brandmeldinstallatie gedocumenteerd.

Het kan hierbij gaan om informatie over de gehanteerde onderhouds- en testprocessen, eventuele storingen of reparaties, wijzigingen aan de installatie en andere relevante informatie. Het doel van het logboek is om effectief beheer van het brandmeldsysteem te vergemakkelijken, om de betrouwbaarheid en effectiviteit ervan te waarborgen.

draadloze brandmeldinstallatie

Draadloze Brandmeldinstallatie

Findwhere levert een draadloos alarmsysteem voor de brand dat eenvoudig te combineren is met onze gebruiksvriendelijke app. Deze draadloze systemen zijn niet alleen eenvoudig te installeren, maar ook eenvoudiger te onderhouden. Onze app helpt je bij het bedienen en bewaken van het brandmeldsysteem, zodat je altijd op de hoogte bent van de veiligheidsstatus van jouw bedrijfspand.

beheerder brandmeldinstallatie

Beheerder Brandmeldinstallatie

Voor het toezicht op en de bediening van een brandmeldinstallatie is een beheerder nodig. Deze persoon dient hiervoor speciaal opgeleid te zijn en is verantwoordelijk voor het gehele toezicht op de brandmeldinstallatie. Zoek professionals die je kunnen helpen bij het inhuren of uitbesteden van een brandmeldsysteembeheerder.

Wanneer is het passend om een brandmeldinstallatie in een bedrijf te hebben?

De noodzaak van een brandmeldinstallatie voor een bedrijf kan verschillen afhankelijk van de specifieke sector waarin het gespecialiseerd is. Hier zijn een paar voorbeelden:

Brandmeldinstallatie zorginstelling

In zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen, is een brandmeldinstallatie altijd noodzakelijk. Deze faciliteiten worden vaak bewoond door personen die kwetsbaar zijn en niet snel kunnen reageren op branden. Een brandmeldinstallatie is in dit geval absoluut noodzakelijk. Stel je een verpleeghuis voor met patiënten die beperkt kunnen bewegen. Een automatisch brandmeldsysteem kan een brand vroegtijdig herkennen en de aanwezige medewerkers informeren dat actie noodzakelijk is.

Brandmeldinstallatie Horeca

Ook gebruikelijk in de horeca zijn brandmeldingen. Restaurants, coffeeshops en hotels hebben een grotere kans op brand door het veelvuldig gebruik van keukens en de aanwezigheid van een groot aantal mensen. Een voorbeeld is een groot restaurant met een hectische keuken. Een brand kan gemakkelijk ontstaan en groot worden. Een effectief brandmeldsysteem heeft personeel dat op de hoogte is van de tijd om te vertrekken en de brandweer te bellen.

bhv app banner

Download de BHV app